Slaan de hoge temperaturen ook toe in uw magazijn?
Overal in het nieuws horen we het duidelijk: code rood door de warmte. Als gevolg nemen we allerlei maatregelen om onszelf te beschermen. Wettelijk zijn er ook allerlei maatregelen die van kracht worden om werknemers te beschermen en te ondersteunen tijdens het werken in deze hoge temperaturen.
Maar denkt u als magazijnbeheerder ook na over de impact van de warmte op uw producten die u opslaat? De meest moderne magazijnen zijn met de nieuwe normen voldoende geïsoleerd om voldoende warmte of koude te bufferen. Bij een hittegolf als deze beginnen echter ook deze state of the art magazijnen steeds meer op te warmen. Bovendien blijft de warmte meer binnen zitten door de hogere isolatie.
Daarom enkele tips voor een optimaal magazijn tijdens de zomer:
Voorraadbeheer
Hou gedurende de zomer nog meer toezicht op uw voorraadbeheer! Een goed voorraadbeheer is altijd essentieel voor elk magazijn, maar het is vooral belangrijk in de zomer!
Hebt u goederen in voorraad die een maximum bewaartemperatuur hebben? Bij bepaalde producten zoals voedingsmiddelen lijkt het niet meer dan logisch dat deze bepaalde temperaturen niet mogen overschrijden. Cola mag bv. niet hoger dan 23°C bewaard worden…In normale omstandigheden worden deze temperaturen niet gehaald in een magazijn. Maar met de toenemende opwarming bereiken we steeds meer temperaturen die voorheen als uitzonderlijk beschouwd werden.
Ook als u geen retailer bent zullen er zeker zaken in uw magazijn zitten die tegen hoge temperaturen dienen beschermd te worden. Vluchtige stoffen worden nog meer vluchtig, bepaalde smeermiddelen beginnen zich anders te gedragen bij hogere temperaturen, enz.
Bent u er zich van bewust welke goederen dit eventueel kunnen zijn? Met een goed voorraadbeheer kan u al snel een extra vlag toevoegen of deze goederen sorteren en ze eventueel verplaatsen naar een koelere (lagere) zone in uw magazijn. Ook bij het toewijzen van een opslaglocatie kan men hier rekening mee houden via het voorraadbeheer.
Verlaag de stock
Verlaag de stock tijdens de zomer. Terwijl veel bedrijven extra stock innemen om de zomer te overbruggen, loont het bij bepaalde producten de moeite om de voorraad te verlagen. Hoe minder stock, hoe minder dingen u koel moet houden!
Analyseer uw labels, etiketten, aanduidingen enz.
Niet alle magazijnbenodigdheden zijn gemaakt om de hitte van de zomer te doorstaan. Als uw magazijn in deze zomermaanden extreme hitte krijgt, is het essentieel dat u de benodigdheden kiest die bij uw omgeving passen. Een goed voorbeeld daarvan zijn vb. thermische labels. Het is belangrijk om de juiste labels te kiezen. Niet alle labels zijn hetzelfde en extreme temperaturen kunnen tot labelbeschadiging leiden. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat labels en barcodes krimpen, afpellen, barsten en vervormd raken.
Koel het magazijn 's nachts af
Probeer indien mogelijk het magazijn ’s avonds of ’s nachts te koelen. Open de poorten, laaddocks, deuren enz. Verlies hierbij echter het veiligheidsaspect niet uit het oog. In warme periodes als deze zijn mensen minder aandachtig door de warmte en door een gebrekkige slaap, dus veiligheid blijft steeds prioriteit!
Investeer in lange termijn oplossingen
Na de hittegolf worden veel zaken opnieuw vergeten. Het loont echter de moeite om te investeren in lange termijn oplossingen; de hogere temperaturen zullen nu eenmaal steeds meer voor komen.
Het dak: dat er veel warmte verloren gaat door het dak, is algemeen gekend. Maar dat het dak ook mede oorzaak van warmte is, daar staan mensen niet altijd bij stil. Veel magazijnen hebben nog steeds een zwart dak. Opteer bij vernieuwing voor een wit of lichtgrijs dak, of dek dit af met witte steentjes. Nog beter is kiezen voor een groendak.
Verwarming en koeling: kies voor een verwarmingssysteem die ook koelte kan brengen. Nieuwe systemen bieden steeds meer mogelijkheden en worden steeds energiezuiniger, zeker vergeleken met een traditionele airconditioning.
Wenst u toch een koelsysteem te installeren? Overweeg dan zeker een adiabatisch koelsysteem.
Geef meer mogelijkheden tot verluchting en koeling. Meer en meer magazijngebouwen worden ingericht met een dubbel systeem aan bepaalde poorten: poorten krijgen een extra voorzet hek (met extra ingebouwde veiligheden zodat men in noodsituaties toch steeds het bedrijf kan verlaten!) waardoor poorten open kunnen gezet worden, maar hierbij blijft het bedrijf toch ontoegankelijk voor vreemde personen.